

9 hyppige spørgsmål de fleste stiller sig selv, før de køber en elbil
Overvejer du at skifte til eller købe en elbil? Vi har samlet 9 af de mest stillede spørgsmål, der måske kan hjælpe dig på vej.Der er mange fordele ved at gå elektrisk. Hovedårsagen er at reducere udledninger, fordi en elbil ikke frigiver skadelige dampe fra udstødningen. Faktisk har de slet ikke udstødninger - en elbil er nemlig det, der er kendt som en 'nul-udledning' bil.
Andre fordele omfatter de lave driftsomkostninger forbundet med en elbil, støjsvagheden af elektriske motorer samt deres hurtige acceleration. Der er dog også ulemper. Elbiler koster generelt mere end en benzin- eller dieselbil, og det tager længere tid at lade dem op med strøm, end det gør at fylde en konventionel tank op.
En elbil kører på elektricitet frem for benzin eller diesel. I stedet for at tanke dem med væske, oplader man elbiler med en ledning, som man gør sin mobiltelefon.
Alt dette betyder, at der er flere ting du skal overveje, før du tager det næste skridt og køber en elbil. Vi har prøvet at besvare 9 af de oftest stillede spørgsmål, hvad angår overvejelserne af en elbil.
1. Vil en elbil passe til min livsstil?
Hvis du har din egen indkørsel og normalt kører mindre end 150 kilometer på en dag, så ja, en elbil vil sandsynligvis passe til din livsstil. Den gennemsnitlige danske familie vil nemt kunne byde en elbil velkommen i deres liv uden de store forandringer og vil normalt kunne spare en hel del.
Elbiler er ideelle, hvis du kører mange korte ture (under en time) Noget som langt de fleste af os gør. Så derfor er en elbil bestemt noget, som giver mening for mange.
Dem, der sandsynligvis ikke ville have gavn af en elbil lige nu og her, omfatter eksempelvis pendlere, der kører mange kilometer hver dag for at komme til og fra arbejde eller andet. At køre flere hundrede kilometer hver dag, og være afhængig af ladestandere kan være besværligt med den infrastruktur af ladestationer der er tilgængelig dagen i dag. Dette er selvfølgelig under udvikling og vil blive forbedret med tiden.
2. Hvad er forskellen på en elbil og en hybridbil?
En elbil er en, der bruger genopladelige batterier og kører på elektricitet alene. Biler som Nissan Leaf, Kia e-Niro og Tesla Model S er alle elbiler.
Hybridbiler kombinerer elementer af denne teknologi med traditionelle benzin- eller dieselmotorer. Det betyder, at en hybridbil kan køre på benzin eller diesel, men med en vis elektrisk assistance. Nogle hybrider er mere eller mindre elbiler, men udstyret med en mindre benzinmotor for som fx BMW i3 REX. Andre biler er primært drevet af benzin, og udstyret med en mindre elektrisk motor for at understøtte bilen.
En plug-in hybrid elbil (PHEV) giver dig mulighed for selv at lade den op med både el samt tanke den op med benzin. Det giver dig samlet set lavere driftsomkostninger og reducerer mængden af de skadelige dampgasser der udledes, når du kører.
3. Hvordan oplader jeg en elbil?
En elbil har brug for strøm for at køre, som du får fra det almindelige elnet, ligesom det fx er tilfældet med din mobiltelefon. Ladekablet er dog meget større, og din bils batteri bruger meget mere strøm end din iPhone.
Du kan tilslutte din elbil til en almindelig stikkontakt, som du finder i ethvert hjem i Danmark. Men en moderne elbil ville tage lang tid at lade op på denne måde - formentlig omkring 12 timer, eller måske endda mere. Hurtigopladere, som du finder udenfor supermarkeder og tankstationer, vil kunne give dig en opladning på 80 procent på omkring en time. Sådan en hurtigoplader kan du endda få monteret i din indkørsel, så du nemt kan lade din bil op natten over.
4. Hvad er driftsomkostningerne for en elbil?
Elbiler er en lille smule dyrere i indkøb end benzin- eller dieselbiler, men der kan spares på driftsomkostningerne. Elektricitet er et billigere brændstof end benzin og diesel, især hvis du kan lade op hjemme hos dig selv. Du burde være i stand til at køre 100 km for omkring 45 dkk, eller måske endda mindre.
Elbiler er generelt billigere at vedligeholde, da de har færre bevægelige dele og dermed skal der ikke bruges særlig mange penge på fx olie og reservedele. Du vil dog sandsynligvis betale mere for din forsikring på en elbil, så det er værd at få et tilbud, mens du laver din research.
5. Kan elbiler køre gennem vand?
Elbiler er omtrent lige så sikre i vand som benzin- eller dieselbiler. Mængden af vand, en bil kan køre igennem, kaldes dens ’vadedybde’ – tjek i håndbogen eller hos firmaet, der bygger din bil, for flere detaljer. Vadedybden på en elbil er normalt omkring den samme som for en tilsvarende benzin- og dieselbil.
Vanddybden, som det er sikkert at køre igennem, er dog ofte lavere end vadedybden, der er angivet af producenten. At køre gennem oversvømmelser er risikabelt, uanset om din bil kører på el eller konventionelt brændstof.
6. Har elbiler samme levetid som benzinbiler?
Elbiler holder omtrent lige så længe som benzin- og dieselbiler. Den gennemsnitlige levetid for en bil er omkring 14 år, og ingen moderne elbiler er så gamle endnu. Det betyder, at vi ikke ved, om elbiler holder længere end benzin- og dieselbiler, og sandsynligvis går der et årti, før vi med sikkerhed kender levetiden.
De eksisterende data tyder dog på, at elbiler holder mindst lige så længe som konventionelle biler og bør koste mindre at vedligeholde, når de bliver ældre. Selvom deres batterier forringes, når de bliver ældre, er dette ikke altid alvorligt, og det vil sandsynligvis ikke påvirke dem så mærkbart, som en nedslidt benzin- eller dieselbil.
7. Kan elbiler køre lige så hurtigt som ikke-elbiler?
Elbiler accelererer meget hurtigere end benzin- og dieselbiler. Det gør dem ekstremt hurtige på korte strækninger og på de første 100-200 meter. Selv de billigste og mest langsomme elbiler accelererer hurtigere end de fleste benzin- eller dieselbiler.
Og selvom elbiler normalt har lavere tophastigheder end benzin- og dieselbiler, er de stadig meget hurtige. De fleste moderne elbiler har en tophastighed på mellem 150 og 200 km/t.
8. Kan elbiler køre lige så hurtigt som ikke-elbiler?
Elbiler accelererer meget hurtigere end benzin- og dieselbiler. Det gør dem ekstremt hurtige på korte stræk, og betyder, at du kan 'komme væk fra lyskrydset' så hurtigt, som du kan i nogen sportsvogn. Selv de billigste, langsomste elbiler er bedre end de fleste benzin- eller dieselbiler.
Og selvom elbiler normalt har lavere tophastigheder end benzin- og dieselbiler, er de stadig meget hurtigere, end du må køre på nogen motorvej i Danmark. De fleste moderne elbiler har en tophastighed på mellem 150 og 200 km/t, hvilket alligevel overstiger alle fartgrænser.
9. Kan en elbil pludselig holde op med at fungere eller lukke ned som andre elektriske artikler?
Elbiler er normalt meget pålidelige. Dette skyldes, at de har færre bevægelige dele, hvor noget kan gå galt eller slides op, og de kræver fx ikke olie og væske for at blive ved med at fungere. Men hvis de går i stykker, kræver problemet normalt en specialist til at løse det. Du vil ikke være i stand til at reparere en elbil hjemme i indkørslen lige så let, som du kan med en benzin- eller dieselbil.