Hvad er en plug-in hybrid?

Hybridbiler bliver stadig mere populære i takt med, at både bilmærker og købere efterspørger et mere miljøvenligt alternativ til benzin- og dieselbiler. Der findes dog flere typer hybridbiler. Her forklarer vi, hvad en plug-in hybridbil er, og hvorfor det kan være det rigtige valg for dig.

Hvad er en plug-in hybrid?

Du kan tænke på en plug-in hybridbil som en blanding mellem en konventionel hybrid (også kendt som en selvopladende hybrid) og en ren elbil (også kendt som en EV).

Som andre typer hybrider har en plug-in hybrid to energikilder – en forbrændingsmotor, der bruger benzin eller diesel, og en batteridrevet elmotor. Motoren er den samme, som man finder i almindelige benzin- eller dieselbiler, mens elmotoren ligner den, man finder i andre hybrider og elbiler. En plug-in hybrids batteri kan genoplades ved at sætte det i en stikkontakt, hvorfor det kaldes en 'plug-in' hybrid.

Hvad er forskellen mellem plug-in og konventionelle hybrider?

Konventionelle hybrider fungerer stort set på samme måde som plug-in hybrider, men har indbyggede systemer til at genoplade deres batterier, hvorfor de kaldes 'selv-opladere'. Disse kan du ikke tilslutte til en stikkontakt.

En plug-in hybrid har et større batteri end en konventionel hybrid, som oplades af bilen selv, når den er på farten, men som også kan oplades ved at tilslutte den til et ladestander. Plug-in hybrider har en kraftigere elmotor end de fleste konventionelle hybrider, hvilket giver dem mulighed for at komme meget længere ved udelukkende at køre på el. Muligheden for at tilbagelægge mange flere kilometer ved kun at bruge elektrisk kraft betyder, at det officielle brændstofforbrug og emissionstal for plug-in hybrider er langt lavere end for konventionelle hybrider, selvom du skal holde dem opladet, for at få det fulde udbytte.

Hvordan fungerer en plug-in hybrid?

Afhængigt af omstændighederne kan benzin/dieselmotoren og elmotoren i en plug-in hybrid drive bilen hver for sig, eller de kan arbejde sammen. I de fleste biler vælges drivkraften automatisk, afhængigt af hvad der er mest effektivt og hvor meget strøm, der er på batteriet. Ren elektrisk strøm er generelt bilens standardindstilling, når du starter og kører ved lav hastighed.

De nyeste plug-in hybrider har også flere køretilstande, der kan ændre, hvordan motoren fungerer, og du kan vælge disse, som du ønsker. Eksempelvis, hvis du kører i byen og ikke ønsker, at bilen skal forurene, kan du vælge 'EV'-tilstand, så din bil kun bruger elmotoren, hvor det er muligt. Der kan også være en 'power'-tilstand, hvor bilen og motoren prioriterer maksimal effekt frem for det laveste brændstofforbrug. Dette kan være nyttigt ved overhaling på en landevej, eller når man trækker en tung trailer.

Hvordan genoplades en plug-in hybrids batterier?

Den primære måde at genoplade en plug-in hybrids batterier på, er ved at tilslutte den til et hjemme- eller offentligt opladningstander. Hvor lang tid det tager at genoplade afhænger af størrelsen på bilens batteri, og hvilken slags oplader du bruger. Som en tommelfingerregel bør et helt fladt batteri dog genoplades fuldt ud natten over.

Plug-in hybrider har også flere indbyggede systemer, der genoplader batterierne, mens du kører. Det vigtigste system er den såkaldte regenerative bremsning. Dette vender den retning, som den elektriske motor drejer i, når du bremser, hvilket gør motoren til en generator. Den strøm, der genereres, videreføres derefter tilbage til batterierne. I mange plug-in hybrider sker det også, når du slipper gassen.

Plug-in hybrider kan også bruge deres motor som generator til at genoplade batterierne. Dette sker uden input fra føreren, da bilens computere konstant bruger disse systemer til at holde så meget ladning på batteriet som muligt. Hvis batterierne løber flade under kørslen, fortsætter bilen blot på benzin/dieselmotorkraft.

Hvad sker der, hvis du ikke tilslutter en plug-in hybrid?

Det værste, der vil ske, er, at batteriet kører fladt, så du ikke kan bruge elmotoren, før du genoplader den. Bilen vil stadig være køredygtig, fordi den i stedet kan bruge sin benzin/dieselmotor.

Bilens indbyggede strømgenereringssystemer forhindrer generelt elmotorens batteri i at køre fladt, men der er enkelte situationer, hvor det kan ske - fx på lange strækninger.

Hvor langt kan en plug-in hybrid køre på kun elektrisk strøm?

De fleste plug-in hybrider giver dig en rækkevidde, der kun er elektrisk, på mellem 30-60 kilometer, når de er fuldt opladt, dog kan nogen kan klare 80 kilometer eller mere. Det er nok til de flestes daglige behov, så hvis du er i stand til at holde batteriet opladt, kan du sandsynligvis køre de fleste ture kun på el.

Det hele afhænger dog selvfølgelig af, hvor stort dit batteri er, og hvor mange funktioner du gør brug af, som trækker på dit batteri i stedet for benzin eller diesel.

Hvordan er en plug-in hybrid at køre?

Når du kører på benzin eller diesel, så føles en plug-in hybrid på samme måde som at køre enhver anden benzin- eller dieselbil. Når den kører på ren elektrisk kraft, føles den som en elbil - og de fleste accelererer meget hurtigt og helt jævnt.

Den måde en plug-in hybrids benzin- eller dieselmotor starter og slukker under kørsel, virker ofte tilsyneladende tilfældig, og kan således også virke lidt mærkelig i starten.

Bremserne kræver også lidt tilvænning, og det er værd at bemærke, at nogle plug-in hybrider er meget hurtige. 

Er der nogen ulemper ved plug-in hybrider?

Plug-in hybrider kan have lave omkostninger, men det er meget usandsynligt, at du opnår det officielle maksimum. En faktor i uoverensstemmelsen mellem den officielle og den virkelige brændstoføkonomi er, at plug-in-hybrider kan bruge mere brændstof, end du måske forventer, når de kører på motoren alene. Batterierne, elmotorerne og andre komponenter i hybridsystemet er tunge, så motoren skal arbejde hårdere og bruge mere brændstof for at flytte det hele.

Plug-in hybridbiler koster også en del mere i indkøb end den samme bil med benzin/dieselmotor. Og som med en elbil, hvis du bor i en lejlighed eller et hus uden terrænparkering, er du muligvis ikke i stand til at installere en oplader.