Skal jeg købe en elbil?

Elbiler bliver mere og mere populære, efterhånden som der kommer flere nye modeller. Men hvad er fordele og ulemper ved at vælge elektrisk? Her er vores guide, når du skal beslutte om en elbil er det rigtige for dig.

Flere bilister skifter til elbiler, efterhånden som et større udvalg af modeller bliver tilgængelige, samtidig med at salget af nye benzin- og dieselbiler vil blive reduceret. Den gode nyhed er, at elbilerne forbedres med en forbløffende hastighed. Hvis du vil have en veludstyret og komfortabel elbil med en lang batterirækkevidde, har du allerede en lang række af virkelig fremragende valgmuligheder, som fx Hyundai Ioniq Electric, Nissan Leaf og Renaullt Zoe.

Følgende fordele og ulemper er blevet udarbejdet for at give dig et bedre overblik og hjælp til din beslutning om, hvorvidt du skal gå elektrisk eller ej.

Fordele:

Lave driftsomkostninger

Det er meget omkostningseffektivt at køre elbil. Opladning af en 50 kWh elbil som Peugeot e-208 vil koste omkring 125 dkk. Du kan spare flere penge, hvis du benytter dig af lavpristakster, der er gældende om natten, hvilket næsten kan halvere dine omkostninger. Mange elbiler giver dig mulighed for at indstille tidspunktet på, hvornår de skal starte med at oplade, så du har mulighed for at gøre det på både det tidspunkt der har færrest omkostninger.

Bedre for vores helbred

Elbiler har ingen udstødning, og udleder derfor ingen CO2. Dette forbedrer den generelle luftkvalitet og er bedre for vores helbred. Det vil nemlig reducere mængden af luftforurenende partikler, som er kendt for at øge risikoen for astma og andre luftvejsproblemer.

Bedre for planeten

Den forbedrede luftkvalitet samt reduceringen af udledningsgasser er naturligvis meget bedre for planeten. At bygge elbiler og producere den elektricitet, der er nødvendig for at køre dem, bidrager desværre også til klimaforandringerne, men producenterne gør fremskridt med at reducere udledninger fra produktionen, ved at bruge så meget vedvarende energi som muligt. Europæiske data viser, at en elbil udleder mindst 60 % mindre CO2 end de fleste nye benzinbiler, i løbet af køretøjets livscyklus.

De er gode at køre

Elbiler er meget støjsvage, og mange er meget hurtige. De er mere støjsvage, fordi en elektrisk motor har færre bevægelige dele end en motor. Og de er hurtigere, fordi elektriske motorer giver en fuld kraft i det øjeblik, du trykker på speederpedalen. En benzin eller diesel giver kun fuld kraft, når motoren kører en vis hastighed.

Ulemper:

De koster mere at købe

Elbiler kan være relativt dyre sammenlignet med benzin- og dieselbiler. Selv Renault Zoe, som er en af de mere budgetvenlige elbiler, koster mere end en tilsvarende Renault Clio. Forsikringsomkostningerne for elbiler er ofte også højere, da de er en relativt ukendt størrelse for forsikringsselskaberne ift. den data, der er tilgængelig angående reparationsomkostninger. Efterhånden som elbiler bliver det normale, forventes forsikringsomkostningerne for elbiler dog at falde.

Du skal planlægge dine rejser

Den generelle opladningsinfrastruktur forbedres og udvides hele tiden. Dog skal man stadig planlægge i forvejen, hvis man skal ud at køre en lang rejse i en elbil, da antallet af ladestandere varierer fra sted til sted.

De fleste ladestandere oplader med en hastighed på 50 kW, hvilket for den gennemsnitlige elbil vil betyde en ladning, der er nok til at køre 160 km. Der findes superchargers som i stigende grad også bliver mere tilgængelige, som kan oplade til en kapacitet på 160 km. på 15 minutter.

Ladenettet er stadig under udvikling

Opladernes pålidelighed på tværs af det offentlige netværk kan være et problem, med mange historier om enhederne, der ikke genoplader ved fuld kraft, eller slet ikke fungerer. Netværket forbedres løbende takket være kontinuerlig investering. Du skal muligvis også abonnere på en udbyder af opladere, hvoraf nogle kan være billigere end andre.

Tesla-biler er undtagelsen, fordi de har eksklusiv adgang til Teslas hurtige og pålidelige Supercharger-netværk. Der er ladestandere i Danmark, og faktisk hele verden, som enhver Tesla kan bruge. Men du bør planlægge din rejse på forhånd og finde ud af, om der er opladere på din planlagte rute og huske på, at de nyeste Teslaer ikke har gratis adgang til netværket.

De kan tage lang tid at oplade

En elbil på 50 kWh kan tage op til ni timer for en komplet opladning hjemme fra egen garage. Dette kan afskrække nogen, men de fleste elbilejere (og bilister generelt) kører kun kortere ture. Derudover tilslutter de fleste også bilen, når de kommer hjem.

En hjemmeoplader passer ikke til alle

At oplade en elbil er nemmest derhjemme, men det kan være svært, hvis du fx ikke har indkørsel til det. Hvis du parkerer på gaden eller på din ejendoms parkeringsplads, hvor der ingen opladere er, så kan det være en udfordring at holde batterierne i en elbil fyldt op. Løsninger er dog på vej, og vil blive udrullet over hele landet. En af mulighederne er eksempelvis at indbygge opladere i lygtepæle.

Der er masser af brugte elbiler i høj kvalitet til salg hos OmnicarSale. Find din favorit, bestil online og få den leveret til døren, når det passer dig.

Vi opdaterer og tilføjer konstant nye, brugte biler til vores lager. Hvis du ikke kan finde den rigtige i dag, så tjek løbende for at se, hvad der er tilgængeligt. Du kan også gemme din søgning og få notifikationer som den første, når vi har biler, der matcher din søgning.